Alla inlägg den 1 juli 2007

Av David - 1 juli 2007 18:48

Min tillfälliga frånvaro har, som den uppmärksamme noterat och den ouppmärksamme inte noterat, berott på att jag har varit i en annan del av Sverige. Där har mygor bitit på bleka magar och sjövatten har omgivit samma bleka magar och djupa djurfyllda skogar har funnits runt husknutar och trötta armar har hållit om ändlös kärlek nätter igenom.

       Att vara frånvarande krävs för att vara närvarande emellanåt.

Tankar har inte varit tomma. Tvärtom. Jag har varit en halvtimmes bilväg in i ödsliga värmlandsskogar och haft sju meter till sjön och två centimeter till närmsta knott. Nu är jag en millimeter ifrån bredband och två meter från teven.

       En skarp kontrast.

       I brytpunkten, någonstans kring Kumla, föddes en tanke, förkastades och återuppstod vid ett rödljus i Baggetorp. Nu, i efterhand, undrar jag vad oddsen är? Rött ljus i Baggetorp? Har det ens inträffat någon annan?

        Den återuppståndna tanken:

        Vissa människor är dåliga på att klä sina ord i handling och jag tycker det är svårt med sådant. Är ord blott ord eller är det mer och större än så?

        Speciellt tycker jag det är svårt att veta hur man ska agera eller svara inför någon som använder ord som innefattar en speciell åsikt eller ideologi och sedan i sitt beteendet avviker ifrån det sagda. Det blir svårt att föra vettiga och sakliga diskussioner med en inkonsekvent människa.

       Vet folk inte vad de säger eller vet de inte vad de gör?

        Vad händer med etik och moral i ett samhälle med tvetydiga budskap? Och ansvaret?

       Det är t ex en enorm skillnad på att säga att man är kritisk mot det kapitalstyrda samhället, med all dess konsekvens - både här och för världar fjärran från vår - , och sedan vara storkonsument och bonusjagande. Visst, det finns svåra skiljelinjer i begreppen och det är nära på omöjligt att verka utanför ett sammhällssystem som är så globaliserat men man kan välja sin medvetenhet och sina handlingar.        

       Därför var det skönt att komma bort från ICA-affärer som är öppna till 22, privatiserad tand- och läkarvård, telefonförsäljare som jagar bonusar (på vilken bekostnad?) och istället sitta i ett värmländskt buskage och klia sig på ett irriterande bett och förbanna sig över något så trivialt som en mygga.

      

David - återkommer imorgon    

       

Ovido - Quiz & Flashcards