Direktlänk till inlägg 24 oktober 2007

Utläggning om inre trygghet

Av David - 24 oktober 2007 10:06

Jag sitter på bänkar utanför tågstationer och pratar med vän om inre trygghet som i vårat samtal är likställt med självkänsla. Det är en identitetsbidragande maktfaktor, ty självkänsla är i den upphöjda hierarkiska positionen att den överordnar sig andra stora ting som t ex mänskligt beteende. Med andra ord är det en del av sig själv som är mäktig och viktig.

     Ljuden som kommer ut ur röda munnar har gått igen den senaste tiden för mig. Har på så sätt varit ett återkommande tema. Ni vet, man tänker på det, pratar om det, hör talas om det och försöker sig förstå sig på det i allt omfattande innefattande. Jag antar att det är som när man är full av olycklig förälskelse i molekylerna inombords och ser kärlekspar gå hand i hand överallt man vilar blicken och på radio spelar de plötsligt bara låtar om smärta och hjärta. Eller som när någon i ens omgivning får barn och då uppenbarar sig bebisar i barnvagnar på varenda kvadratmeter. Eller som numret 23 i den genomusla filmen “the number 23” med Jim Carrey.

     Det började för tre veckor sen. Jobbade på boende och spenderade morgontimmar nedsjunken i soffa framför nyhetsmorgon på kanal fyra. Gäst var Linda Rosing som berättade om botox i läppar och panna och silikon i bröst och om hennes behov av att se bra ut/bli sedd. Hon sa att det var en revansch att gå från mobbad som liten tjej till att nu bli åtrådd av män. Jag vill behaga män och få den bekräftelsen, var hennes egna ord.

     Vid Linda Rosings sida i studion satt socialpsykologen Thomas Johansson. Han har bland annat skrivit den intressanta boken “Bilder av Självet” där han teoretiserar om hur självbilden påverkas av diverse faktorer i dagens samhälle. En faktor var exempelvis det faktum att mediekanaler har minskat klyftan mellan det offentliga livet och det privata. Sånt gör att nakna män och kvinnor guppar under täcken och barn av vår tid får processa bilderna på egen hand och sen förväntas hantera det. Det får sedan återverkningar på uppfattning av ens egen identitet.

     När Thomas Johansson fick ordet berättade han om en undersökning han nyligen hade gjort. Han hade intervjuat män på ett gym. Jag minns inte om han medvetet hade sökt intervjupersoner som plötsligt hade börjat träna mycket men jag har för mig att det var så det förhöll sig.         

     Plötsligheten kan vara en ledtråd i sammanhanget.

     Männen byggde alltså muskelmassor under en lång tid och Johansson fanns i bakgrunden och frågade och antecknade. Till slut visade det sig i majoriteten av fallen att byggandet av musklerna förvandlades till något mer än bara kropp. Självkänslan byggde liksom nytt bo i stora biceps, lår och bröstmuskler. Vilket fick konsekvensen att när man låg på latsidan och tappade muskler började man må psykiskt dåligt.

     Han gjorde en koppling till Linda Rosing, och som jag tror att man kan ta vidare till att innesluta många fler, och det han menade tror jag var att när självkänslan förkroppsligas blir beroendet en naturlig följeslagare. En tajt sådan.

     Man kan inte sluta gymma.

     Kan inte sluta spruta in botox i läppar, silikon i bröst.

     Kan inte sluta gå ner i vikt.

     Självkänslan blir inte längre en stark fristående del i det inre där den är väl skyddad. Det blir istället ytligt sårbart - man tror inte att man är mer än det synbara. När det synbara i själva verket bara är en centimeter på isbergstoppar.

     När våra munnar slutar skapa ord och jag sitter på tåg till arlanda fortsätter kvävda ljud att stimulera tankeverksamheten. Det ryms mycket i funderingarnas förlovade landskap:

     Hur idealiserandet sätter käppar i gamla hederliga trähjul. Hur vi kritiserar size zero modet och ändå är skyldiga till dess existens. Hur vi fördömer konsumerandets bieffekter och ändå bär byggstenarna med krökt rygg. Hur vi sliter oss i rött hår i ren förtvivlan för att kapitalismen urholkar medmänskliga värden trots att vi varje dag upprätthåller dess varande.

     Förundras över att en Louis Vuitton väskor går före en delad upplevelse med en medmänniska. Över att folk gör materiella investeringar men missar att investera i sina kamrater, sin familj, sig själv. Förundras över att behöva förundras över om folk har glömt bort vad som verkligen är viktigt och vad som är riktiga rikedomar.

     Har vi glömt det? Och är det i så fall på bekostnad av vår sanna identitet?



 
 
isabelle ståhl

isabelle ståhl

25 oktober 2007 08:15

i dagens exhibitionismhysteri låter vi det yttre bli en förstärkning och ett substitut för det som fattas inuti. vi sla kunna identifieras på vår yta. linda rosing och co lever på den trenden.

http://whiteandnerdy.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av David - 7 april 2009 18:03

Hej. Igen.   Jag dammar nu officiellt av mina skrivfingrar och aktiverar dem genom lite knappande på bokstäver. Kanske landar det i en vettig begriplig helhet eller så vimsar jag runt i några meningar och lämnar frågetecken i eder bakre huvudregion. ...

Av David - 20 oktober 2008 15:46

Jag var på Thomas Dilevas föreställning "Låt kärleken växa" i fredags. Det var en härlig upplevelse. Ingen är som han, alla är som han. Han sjöng vackraste sånger om mirakel som min sambo alltid gråter när hon hör och han sjöng med len röst. Han sade...

Av David - 14 oktober 2008 17:49

Det är väl nånstans okej att damma av tangentbordets hela alfabete när begäret andas allt högre och högre, flåsigare och flåsigare, ungefär som en telefonsexförsäljande dominatrix - om det nu finns sådana - med en undergiven övergiven kund på väg mot...

Av David - 13 juni 2008 10:12

    Det får vara bra nu.

Av David - 5 juni 2008 16:17

Kommer inte ihåg exakt när det stod i tidningarna, troligtvis var det förra veckan, jag vet bara att jag tänkte att jag skulle skriva några rader om det då men att tänka tankar är inte detsamma som att förverkliga dem.      Varför jag inte minns med...

Ovido - Quiz & Flashcards